Látogatói szabályzat - Dég

Látogatói szabályzat

A látogatás előtt kérjük, olvassa el!

Ön a dégi Festetics-kastélyba történő belépésével elfogadja a házirendben foglalt szabályokat. A kastély és parkja a magyar állam tulajdona, műemlék, ezért kérjük óvjuk együtt értékeinket! Intézményünk biztonsági őröket alkalmaz az 1997. évi CLIX. törvény és a 27/1998. (VI. 10.) BM. rendelet alapján.

Ön a dégi Festetics-kastélyba történő belépésével a házirendben foglalt szabályokat elfogadja.

A kastély és parkja a magyar állam tulajdona, műemlék, kérjük óvjuk együtt értékeinket!

Intézményünk biztonsági őröket alkalmaz, az 1997. évi CLIX. törvény és a 27/1998. (VI. 10.) BM. rendelet alapján.

A biztonságos látogatás érdekében kérjük, tartsa be az alábbi szabályokat:

 • A kiállítóterek látogatásához és szolgáltatásaink igénybevételéhez belépőjeggyel kell rendelkezni, amelyet a kiállító térbe való belépés előtt munkatársunk érvényesít. A megvásárolt jegy a vásárlás napján – nyitvatartási időben – egyszeri belépésre használható fel. Kérjük, jegyét őrizze meg a látogatás végéig.
 • Jegyet nem áll módunkban sem visszaváltani, sem más jegyre cserélni. Az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott belépőjegyek pótlására nincs lehetőség.
 • A kiállítóteret, az időszakos kiállításokat, a kastélykertet, és a rendezvényeket mindenki saját felelősségére látogathatja.
 • Kedvezményes belépőjegy vásárlásához kérjük az erre feljogosító igazolványát tartsa magánál, és a pénztárnál mutassa fel. Ennek hiányában kedvezményes belépőjegyet nem áll módunkban kiadni.
 • A ruhatár használata kötelező műtárgyvédelmi okokból. Nem vihető be a kiállítótérbe, csomag, háton viselt hátizsák és hátitáska – mérettől függetlenül –, valamint esernyő, esőkabát és levetett kabát. Értékeit elhelyezheti az ingyenesen használható ruhatárban. A ruhatárban hagyott értékekért felelősséget nem vállalunk.
 • A műtárgyak és a látogatók biztonsága érdekében a kiállítás területén biztonsági kamerarendszer működik a hatályos adatvédelmi törvény alapján, saját adatvédelmi szabályzat szerint. A kiállítóterek, műtárgyak őrzését teremőrök végzik, biztonsági őrök segítségével.
 • A kastélyegyüttes területére alkoholos befolyásoltság, illetve más bódító szerek hatása alatt álló, valamint hiányos öltözetű látogató belépése tilos, még érvényes belépőjegy birtokában is.
 • Tilos, fegyvert, vagy annak látszó tárgyat, szúró- és vágóeszközt, illetve egyéb életre, testi épségre, egészségre vagy a műtárgyakra veszélyes tárgyat vagy anyagot a kastélyegyüttes területére nem lehet bevinni. (Amennyiben egészségileg indokolt, folyadék bevihető kizárólag egy darab max. 0,5 literes palackban.)
 • A kiállítótérben tilos az ablakpárkányra felülni, továbbá a lépcsőt rendeltetésétől eltérően használni.
 • A kastély területére a látogatóknak tilos behajtani személy-és tehergépjárművel, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, robogóval és egyéb fel nem sorolt, közlekedésre alkalmas eszközzel (kivéve mozgáskorlátozott személyt szállító jármű engedéllyel). Kerékpárral, rollerrel érkező látogatók a kastélyegyüttes területén, a kijelölt helyen helyezhetik el kerékpárjaikat, rollerjeikét. A kastélyegyüttes területén kerékpározás nem megengedett.
 • FÉNYKÉPEZÉS, VIDEÓZÁS: A fényképek kizárólag személyes célokra használhatóak, kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak. (Az esküvői fotózás külön díj ellenében, előre egyeztetett módon és időben vehető igénybe!) Kérjük, a fotózást úgy végezze, hogy azzal mások látogatását ne zavarja!
 • MOBILTELEFON: Kérjük, legyen tekintettel másokra! A kastélyegyüttes területén halkítsa le mobiltelefonját, és beszélgetésével ne zavarja a többi látogatót. Telefonálni, zenét hallgatni csak kihangosítás nélkül, fülhallgatóval lehetséges.
 • CSOPORTOS LÁTOGATÁS: Kiállításainkon kizárólag múzeumunk képzett tárlatvezetői tarthatnak tárlatvezetést (kivéve az igazgatói engedéllyel rendelkező idegenvezetőket). A csoportvezetőt, kísérő tanárt, illetve szülőt (valamint eseti külön engedéllyel rendelkező külső tárlatvezetőt) terheli a felelősség azért, hogy csoportja minden tagja betartsa a házirendben foglaltakat.
 • ZÁRÁSI REND: A jegypénztár, a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt 30 perccel zár. A kombinált jegyek megvásárlásánál kérjük, vegye figyelembe a nyitvatartási időt!
 • DOHÁNYZÁS: A Festetics-kastély épületeiben tilos a dohányzás! Nem megengedett az elektromos cigaretta használata sem. A díszudvar és a kastélypark teljes területén a dohányzás (beleértve az elektromos cigaretta használatát) csak az arra kijelölt helyen megengedett.
 • KASTÉLYKERT: A kastélykertben található tóban fürdeni tilos! A kastélykert szobraira, műtárgyaira felmászni tilos!
 • Rendkívüli esemény (pl.: természeti katasztrófa, tűz, bombariadó stb.) esetén a látogató köteles betartani a festetics-kastély dolgozóinak utasításait.
 • Elveszett tárgyakért felelősséget nem vállalunk!

A Festetics kastély fenntartja a jogot, hogy a látogatási rendet be nem tartó egyénektől és csoportoktól az intézmény látogatásának lehetőségét megvonja. Az a látogató, aki a jelen látogatási rendet megsérti, figyelmeztetés után meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható az épületből, és ellene hatósági eljárás is indítható. A látogatási rend megszegéséből fakadó károkért a látogatási rendet megszegő, vagy a látogatási rendet megszegő személyért felelős személy felel.

Köszönjük szíves együttműködésüket!

Széchenyi ikon