Állandó kiállítás - Dég

Festetics-kastély, Dég

Az egykori Festetics birtok Európa egyik legnagyobb kiterjedésű angolparkjával és a Pollack Mihály tervezte klasszicista kastéllyal, valamint megjelenésükben, funkciójukban egyedi értéket képviselő épületekkel büszkélkedhet.

Magyarország egyik leglátványosabb és legnagyobb angolkertje a dégi kastélypark, amelyet három patak találkozásánál, enyhe lankán alakítottak ki 1820 körül Festetics Antal megbízásából. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai sorában.

Kiállítás

A kastély épületében tematikus kiállítási terek kerültek kialakításra, ahol a vendégek interaktív élményelemeken keresztül, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokkal ismerhetik meg a szabadkőművesség történetét és magyarországi vonatkozásait, a park növényvilágát, a Festetics család életét, valamint a kastély építéstörténetét és azon keresztül építőjének, Pollack Mihálynak a munkásságát is. A család különös érdeklődést mutatott a botanika iránt is, szenvedélyüknek köszönhető, hogy megvalósulhatott az Európa-szerte egyedülálló angolpark kialakítása, melyben számos ősfa és egyéb növénykülönlegesség található. A kiállításban egy eredeti Kossuth-szekrényben megtekinthető a 19. század első feléből származó magyarországi botanikai gyűjtemények néhány érdekes herbáriumlapja, többek között Dégen gyűjtött növények is.

A földszinti termekben megelevenedik a Festetics család sokszínű története, történelmi szerepvállalása, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A könyvtárhelyiség szekrényeibe számos eredeti példány is visszakerült.

Az emeleti helyiségekben szabadkőműves kiállítás került berendezésre, ahol a látogatók különböző interaktív eszközök segítségével és alkalmazásával a korabeli mozgalom egy beavatási ceremóniáján vehetnek részt.

Kastélyépület

A Kastélyépület, a park bejárata és a parkolók közelében várja a látogatókat, turistafogadó, kiszolgáló funkciókkal és önálló kiállításokkal.

Az épületbe belépve a középső portikusz helyiségei mindenki által látogatott, színvonalasan kialakított fogadó térként várja az ide látogatókat. Az előcsarnokban kapott helyet a jegyárúsító pult, ezt követően jutunk be egy központi kávézó térbe. Ebből a térből differenciáltan meg lehet közelíteni az angolparkot, a fedett kerti portikusz teraszát, a kastélyegyüttest bemutató indító helyiséget és innen indul a jeggyel látogatható 2 fő tematikájú kiállítás. Az enfilade térsor termeiben jeggyel látogatható kiállítás kapott helyet. Az alagsori portikuszban reprezentatív, nagy vizesblokk és ruhatár kapott helyet.

Az emeletre felérve egy mindenki által látogatható fogadó előtérbe érünk. Ebből a térből indul egy vezetett (szabadkőművességet bemutató) kiállítás. Innen közelíthetjük meg a gyerekjátszót, a múzeumpedagógiai foglalkoztatót.                                        

Szabadkőműves kiállítás

A kastély több szálon köthető a szabadkőműves mozgalomhoz: itt őrizték a hazai szabadkőművesek azóta elpusztult titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. Az emeleten interaktív beavatási szertartás, vizuális és audió effektekkel látható. A kiállítási koncepció magáról a szabadkőműves mozgalomról ad teljes képet, bemutatva az angliai kezdeteket, a szabadkőművesség különböző jellegzetességeit Európa és a világ egyes részein.

Kastélytörténet, Festetics családtörténet, valamint a dégi főúri élet bemutatása

A kiállítás keretében megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbija, szórakozási, sportolási szokásai.

 

Hollandi-ház:

Kiállítás, gyógyászati tévhitek.

A kastélyparkot övező Szerpentin-tó egyik szigetén álló Hollandi-ház a kastélyegyüttes ikonikus épülete. 

A szigeten álló apró, németalföldi stílusú vörös téglás épület földszinti részében tehénistálló, az emeleten pedig szalon kapott helyet. Amelyet a tüdőbeteg Festetics Andorné Pejacsevich Lenke számára alakították ki, mivel az ammóniában dús levegő belélegzését és a frissen fejt tej fogyasztását a korban gyógyító hatásúnak vélték.

A kis épület berendezése sajnálatos módon megsemmisült, a 20. század elején felvett leltár azonban arról árulkodik, hogy egykor kék-fehér festett delfti porcelánokkal, németalföldi festményekkel és Hollandiából származó tárgyakkal volt tele. A Hollandi-ház szigetét egykor csak dróton áthúzható csónakkal lehetett megközelíteni, ma már fahíd vezet át.

 

Kastélypark

A kastélyparkban a Botanika tematika került feldolgozásra.

A fejlesztéseknek köszönhetően a kertben sétálva ma ugyanazokban a tudatosan megkomponált tájképekben,őshonos és különleges növények csoportjaiban gyönyörködhet a látogató, mint amelyeket egykor a Festeticsek álmodtak ide. Megújult továbbá a kis gótizáló szivattyúház, a rózsakert, és elkészült az antik forrás gépészete, így az eddig hiányzó, újrafaragott oroszlánfejes vízköpőből újra víz csobog.

Igazi kuriózum, hogy a Festetics család hajdani teniszpályája is használhatóvá vált.  A parkban további korabeli sportfelszerelések és eszközök kipróbálására van lehetőség (akár korabeli öltözetben is) a Festeticsek egykori aktív sportéletének (pl. futball, tenisz, stb.) megidézésére.

Széchenyi ikon