Köszöntő - Dég

köszöntő

tisztelt látogató!

Köszöntjük önöket a dégi Festetics-kastély, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram nevében.

 A Nemzeti Kastélyprogramban és Nemzeti Várprogramban értékmegőrzés történik tartós megoldásokkal. Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak az épületek helyreállítása, hanem újjászületésük is megvalósuljon, ne csak a fizikai, hanem a szellemi rehabilitációjukra is sor kerüljön.

Hazánk egyik legkorábbi, impozáns klasszicista kastélyát Pollack Mihály tervezte, amely 1810 és 1815 között Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából épült. A kastély típusteremtő alkotás lett, Pollack a későbbi Nemzeti Múzeumot és számos egyéb épületét is a dégi mintára készítette.

A kastélyt a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik, mivel több mint egy évszázadon át falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt.

Gróf Festetics Sándor volt a kastély 20. századi átépíttetője, egyben utolsó lakója is. Az ő nevéhez fűződik az épület neoklasszicista átalakítása, az 1920-as években ő korszerűsíttette a kastélyt, ekkor született a belső terek klasszicizmust idéző dekorációja, és neki köszönhetők az épületben helyenként felfedezhető szabadkőműves jelképek is.

A kastély földszinti termeiben berendezett kiállítás a Festetics-család sokrétű érdeklődését, életmódját, ünnep- és hétköznapjait, történelmi szerepvállalását mutatja be kiegészítve kastély- és biroktörténeti szemelvényekkel. Az emeleti termek a magyarországi szabadkőműves mozgalom kezdeteit, a Festeticsekhez és Déghez való kötődését tárják fel hiteles források, tárgyi emlékek alapján. Kamarakiállítást rejt a halastó szigetén álló, vöröstéglás Hollandi ház, amelyet 1891-ben a tüdőbeteg Festetics Andorné Pejacsevich Lenke grófnő gyógyítására emeltek. A kastéllyal egykorú dégi angolkert szabadkőműves szimbolika szerint kialakított park, mely ma is őrzi ennek jegyeit.

Fedezzék fel a műemléképület minden kincsét, töltődjenek fel a páratlan százhektáros kastélykertben, pihenjenek a kávézóban időzve. Élményekben gazdag látogatást kívánunk Dég régi-új ikonikus helyszínén, a Festetics-kastélyban!

 

Kellemes kulturális időtöltést kívánunk!

Széchenyi ikon