Múzeumpedagógia - Dég

MÚZEUMPEDAGÓGIA A FESTETICS-KASTÉLYBAN

Különleges, maradandó élményt kívánunk nyújtani a hozzánk látogató gyermek- és ifjúsági csoportoknak interaktív foglalkozásainkkal, melyeken a korosztályoknak megfelelő játékokon keresztül ismerkedhetnek meg parkunkkal, kastélyunkkal.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:

degikastely@nofnkft.hu

  1. Főúri kertek, avagy “hogyan kerül a ponty az asztalra”

Korosztály: általános iskola 7-8.osztály, gimnázium 9-12. osztály

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Időtartam: 1-1,5 óra

Program ára: 1 500 Ft/fő

A foglalkozás rövid tartalma: A múzeumpedagógus megismerteti a diákokat a kert rövid történetével. A diákok információt kapnak a Festetics család két ágáról, valamint a korabeli kertépítési szokásokról. Játékos formában, csoportmunkában megismerhetik az angol-és franciakertet. Megismerik az önellátó gazdaság fogalmát,a foglalkozás végén halas díszítésű könyvjelzőt készíthetnek.

2. Tölgy anyó meséi

Korosztály: óvoda, általános iskola 1-2. osztály

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Időtartam: 1 óra benti + fél óra kinti

Program ára: 1 500 Ft/fő

A foglalkozás rövid tartalma: A gyerekek Tölgy anyó meséjén keresztül ismerkednek meg a park állataival, növényeivel, a gyógyító fákkal. Interaktív kiállításunk ,valamint a tájképi séta segíti őket az ismeretszerzésben. A foglalkozás során saját gyógynövényes zsákocskát készítenek, melynek összetevőit is megismerik.

3. “Ne tovább a küszöbnél” – titkok a dégi Festetics család történetében

Korosztály: általános iskola: 5-6. osztály, 7-8. osztály, középiskola: 9-12. osztály

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Időtartam: 1 óra

Program ára: 1 500 Ft/fő

A foglalkozás rövid tartalma: A gyerekek csoportmunkában ismerhetik meg a Festetics család történetét. A kiállítás interaktív elemeinek tanulmányozásával, rejtvények, feladatok, segítségével a szabadkőművesség rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek. A főúri család történetének megismerése által saját családjukról , a családban elfoglalt szerepekről, feladatokról is beszélni tudnak.

4. A klasszicizmus építészetének egyik remeke, a dégi Festetics-kastély

Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, gimnázium 9-12. osztály

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Időtartam: 1,5-2 óra

Program ára: 1 500 Ft/fő

A foglalkozás rövid tartalma: A gyerekek megismerhetik a klasszicista építészet főbb jellemző stílusjegyeit szembe állítva a korábbi barokk stílus hagyományaival. Megismerkednek Pollack Mihály arcképével és életrajzával. Maketten megtekintik a Magyar Nemzeti Múzeum épületét és egy rövid fi lmet a témához kapcsolódóan.

5. Mozaikminták a kastélyban és a kőkertben

Korosztály: általános iskola: 1-8. osztály, középiskola: 9-12. osztály

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Időtartam: 1-1,5 óra

Program ára: 2 500 Ft/fő

A foglalkozás rövid tartalma: A gyerekek megismerkedhetnek a kőkert megsemmisült kavicspartereinek mintáival, felfedezik a kastélyban található mozaikmintákat, majd két kézműves foglalkozás közül választhatnak.

Az egyik foglalkozáson saját maguk elkészíthetnek egy meander mintás hűtőmágnest üvegmozaik lapokból. A másik foglalkozáson akryl festékkel festhetnek kavicsokat.

 

6. Hová bújhattak a kisrókák?

Korosztály: óvoda, általános iskola: 1-4. osztály,

Csoportlétszám: maximum 25 fő

Időtartam: 1 óra

Program ára: 1 500 Ft/fő

A foglalkozás rövid tartalma: A kisrókák eltévedtek, s az erdő helyett a kastélypark irányába vették útjukat. Itt bujkálnak a park fái között és várják, hogy valaki megtalálja őket és megmutassa nekik a helyes irányt. A feladat megtalálni őket, s közben megismerkedni a park többi jellegzetes állatával és növényével is.

INFORMÁCIÓ

Elérhető iskolai csoportok, osztálykirándulók és táborozók részére, előzetes időpont egyeztetéssel, min. 15 főtől. Kérlük érdeklődjön e-mail-ben a degikastely@nofnkft.hu-n.

 

Széchenyi ikon